Aday Öğrenci
Kimya temel bir bilim dalıdır ve maddenin temel yapı taşları olan atom, moleküller ve benzeri tüm bileşiklerin analizi, sentezi ve diğer maddeler ile olan etkileşimini inceler. Diğer bütün temel bilim dallarından farklı olarak, kimya bilimi aslında kendi nesnesini oluşturan tek temel bilimdir. Kimya bilimi, fizik ve matematik bilim dallarını da büyük ölçüde kullanır. Kimyagerlik ise 4 yıllık kimya eğitimi almış olan kimsenin mesleki dalı olarak tanımlanır. Kimyagerin en temel işlevi bilimsel araştırma yapmaktır. Kimyager, araştırma etkinlikleri sırasında tıp, eczacılık, savunma sanayi, gıda, çevre, arkeoloji ve tüm mühendislik dallarıyla ortak çalışır. Bunun yanı sıra, kimyasal analiz gerektiren kalite kontrol birimlerinde veya kimyasal üretim alanlarında görev yapar.
Kimya Bölümü 1960 yılında kurulmuştur. Dört yıllık kimyagerlik eğitiminde, öğrencilere kimya bilim dalının temel öğeleri öğretilmektedir. Öğrenciler kimyagerliği severek uygulayacak kişiler olarak eğitilirken, çağdaş kimya biliminin sınırlarını zorlayabilmeleri için gerekli bilimsel altyapı sağlanır ve kimya alanında ileride önemli katkılar yapabilmeleri için yol gösterilmektedir. ODTÜ Kimya Bölümü ülkemizin en yoğun bilimsel araştırma yapılan bölümlerindendir. Bu çerçevede Uluslararası Kimya Olimpiyatları'na ulusal takımımızı eğiten bir kuruluş olduğunu da belirtmek isteriz. 2011 yılında, 76 ülkeden 273 öğrencinin katıldığı 43. Uluslararası Kimya Olimpiyatı bölümümüzde gerçekleştirilmiştir.
19. yüzyılda atılan ilk çağdaş anlamdaki bilimsel adımlar, arkasından 20. yüzyılda kimya sanayinin dev adımlar ile gelişmesini sağlamıştır. Örneğin bugün birçok sağlık problemlerinin tedavisinde kullanılan aspirinin sentezini, DNA ve proteinlerin yapısını açığa çıkaran bilim insanları kimyagerlerdir, bir plastik malzeme olan nitroselülozun (dumansız barut) sentezini de gerçekleştirenler de. Bir patlayıcı olan nitroselüloz öte yandan aynı yüzyılda bilardo toplarının ana maddesi olarak da kullanılmıştır. Bu örneklere sentetik boyalar (kök boya yerine), plastikler, sentetik kauçuklar, ilaç tasarımları, katalizörler, bilgisayar yongaları yapımında kullanılan malzemeler, son yıllarda geliştirilen "nano" yapılar ve "nano" aletler, hafızası olan moleküller eklenebilir. Moleküler genetik bilimi de kimyanın bir anabilim dalı olan biyokimyanın gelişimi sonucu ortaya çıkmıştır.
Günlük yaşamımızda kullandığımız hemen her şey, kimya biliminin ürünleridir. Yeni yüzyılın en önemli gereksinimi olan çevreye uyumlu malzemeler üretilmesi ve bu ürünlerin yine çevreye uyumlu atık halinde geri dönmesi kimya dalının araştırma konularından bir başkasıdır. Ayrıca, çeşitli bor bileşiklerinden hidrojen üretimi sağlayan nano kümelerin sentezi de bölümde gerçekleştirilmektedir. Güneş enerjisi ve yakıt pilleri uygulamaları için gerekli olan nano parçacıkların ve ışık saçan organik ince yüzeylerin sentezi ve karakterizasyonu da bölüm araştırma konularındandır.
Bölümde aşağıda belirtilen laboratuvarlarda kimya biliminin her alanında araştırma ve inceleme çalışmaları yürütülmektedir:
• Polimer Kimyası
• Katı-Hal Kimyası
• Yüzey Kimyası & Polimer Kompozitler
• Anorganik ve Organometallik Kimya
• Organik Kimya
• Analitik Kimya
• Kimyasal Fizik
• Biyokimya
Aday öğrenci kataloğunu indirin.
Orta Doğu Teknik Üniversitesi Kimya Bölümü hakkında daha fazla bilgi için Aday Öğrenci Kataloğu'nu inceleyebilirsiniz.